Περισσοτερα

Μεγαλύτερο Υψόμετρο

540

 μέτρα

Βαθμός Δυσκολίας

10

 %

Ευχαρίστηση

100

 %

Αρχαιολογικός χώρος Γουρνιών

Πάνω στο χαμηλό λόφο Γουρνιά στο μυχό του κόλπου Μεραμπέλου, Δ. από την Παχεία Άμμο, δίπλα στο δρόμο προς Ιεράπετρα - Σητεία, έχει ανασκαφτεί μια μινωική πόλη με ένα μικρό ανάκτορο, από την H. Boyd της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Αποστολής το 1901-1904. Συμπληρωματικές έρευνες στα νεκροταφεία έκανε ο Κ. Δαβάρας το 1972.

Είναι το πληρέστερα ανασκαμμένο μινωικό οικιστικό σύνολο. Δρόμοι ακτινωτοί και περιφερειακοί εξασφαλίζουν την κυκλοφορία σ' όλους τους τομείς της μικρής πόλης. Τα σωζόμενα τμήματα των σπιτιών είναι τα ισόγεια και έχουν μικρούς χώρους. Οι πιο μεγάλες αίθουσες ήταν στον όροφο. Τα σπίτια ήταν κλιμακωτά τοποθετημένα στη Δ. και Α. πλαγιά του λόφου. Ήταν εφοδιασμένα με διάφορες εγκαταστάσεις για Βιοτεχνικές δραστηριότητες.

Στην κορυφή του λόφου στο κέντρο της μικρής πόλης ήταν το ανάκτορο του τοπάρχη. Νότια από αυτό μια πλατεία θεωρήθηκε Αγορά για τους κατοίκους του οικισμού. Το μικρό ανάκτορο μιμείται μερικά στοιχεία των μεγάλων, όπως την κατασκευή με μεγάλους πελεκητούς λίθους της δυτικής και νότιας πρόσοψης. Μια μικρή αυλή στα δυτικά είναι λιθόστρωτη.

Στη δυτική πτέρυγα υπάρχουν παράθυρα, άνδηρα και λουτρό καθώς και αποθήκες. Στο κέντρο είναι μια μεγάλη αίθουσα με πολύθυρα και διάδρομο. Η ΝΑ. είσοδος του ανακτόρου είχε σχήμα Γ, με τρία σκαλοπάτια πλατιά που θυμίζουν τους "θεατρικούς χώρους". Μια μεγάλη επίπεδη πλάκα έχει κοιλότητες που θυμίζουν κέρνο.

Τα νεκροταφεία σώζονται ανατολικά από το φυλάκιο του αρχ. Χώρου, ορθογώνια ταφικά κτίρια που δείχνουν την ακμή του οικισμού ήδη στην 3η χιλιετία.


Μονή Τοπλού

Μετά από πολλές προσπάθειες αναστήλωσης και ανακαίνισης της Μονής, σήμερα η Μονή Τοπλού έχει αναδειχθεί σε ένα από τα κρητικά μοναστήρια με εξαιρετικό ενδιαφέρον, που αξίζει να κάνετε το μακρύ ταξίδι για να το επισκεφτείτε. Η Μονή Τοπλού είναι το μοναδικό μοναστήρι που σώζεται από τα πολλά μικρά και μεγάλα που βρίσκονταν κάποτε στην περιοχή της Σητείας και καταστράφηκαν από πολέμους και πειρατικές επιδρομές. Ο ηγούμενος της Μονής, έχει δραστηριοποιηθεί ώστε να οργανώσει και να αναδείξει το μοναστήρι. Ίδρυσε Μουσείο Χαλκογραφιών και Ελληνικών Λαϊκών Χαρακτικών φτιαγμένων από μοναχούς του Αγίου Όρους τον 18ο και 19ο αιώνα. Οι μοναχοί αποτύπωσαν με την τέχνη τους εικόνες της καθημερινότητας τόσο πιστά, σα να χρησιμοποιούσαν φωτογραφική μηχανή.

Στην Μονή Τοπλού σώζονται εικόνες από τον 15ο αιώνα, που μαζί με άλλες νεότερες, έχουν μεγάλο εικαστικό ενδιαφέρον γιατί παρουσιάζουν τα στάδια ανάπτυξης και εξέλιξης της σχολής ζωγραφικής της Κωνσταντινούπολης, που επηρέασε και την Κρητική Τέχνη. Η αξία των εικόνων της Μονής Τοπλού είναι ανεκτίμητη, αλλά και ενδεικτική του πραγματικά εντυπωσιακού επιπέδου της παιδείας των μοναχών της Μονής. Κάποιες από τις μοναδικές εικόνες που μπορεί να δει κανείς σήμερα μέσα στη μονή είναι έργα του Ιωάννου Κορνάρου, η εικόνα «Μέγας εί Κύριε και Θαυμαστά τα έργα Σου» του 1770, η εικόνα «Ρόδον το αμάραντο» του 1771 και η Άγια Αναστασία η Φαρμακολύτρια.

Στη Μονή Τοπλού, εκτός από τις θαυμαστές εικόνες, εκτίθενται επίσης αντικείμενα Εκκλησιαστικής Τέχνης όπως Ευαγγέλια, άργυρο-επίχρυσοι σταυροί, Πατριαρχικά Συγγίλια, Σουλτανικά Φιρμάνια, σφραγίδες, επαναστατικά λάβαρα, αρχιερατικά άμφια και άλλα. Η τραπεζαρία του μοναστηριού έχει αγιογραφηθεί από τον Μανόλη Μπετεινάκη, ενώ στο προαύλιο της Μονής υπάρχει πρόσφατο γλυπτό μνημείο από τον γλύπτη Μανόλη Τζομπανάκη.

Επίσης στην πρόσοψη του καθολικού (κύριου ναού του μοναστηριού) θα δείτε την  επιγραφή  της "Διαιτησίας των Μαγνήτων", που περιγράφει τις προστριβές της αρχαίας πόλης Ιτανος με την Ιεράπετρα για το νησί Λεύκη (Κουφονήσι), που ήταν ένας πολύ σημαντικός σταθμός αλιείας σπόγγων και κοχυλιών στην αρχαία Κρήτη.


Bιολογικό λάδι και κρασί Τοπλού

Η μονή έχει τέσσερεις μοναχούς σήμερα, αλλά διαθέτει μεγάλη περιουσία και επιρροή στην περιοχή. Ο χαρισματικός και δημιουργικός της Ηγούμενος έφερε νέα πνοή στη Μονή Τοπλού, που τις τελευταίες δεκαετίες παράγει εξαιρετικά προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, όπως κρασί, λάδι και ρακή, που φέρουν την ονομασία «Τοπλού» και μπορείτε να τα αγοράσετε αν επισκεφτείτε το μοναστήρι.

Ειδικά για το κρασί, εμφιαλώνονται 30.000 φιάλες λευκό και άλλες τόσες κόκκινο κρασί με φίνο άρωμα και μαλακιά, γλυκιά γεύση.


Βάι - Φοινικόδασος

Η επίσκεψη στο Βάι επιβάλλεται αν βρίσκεστε στην Κρήτη, ειδικά στα ανατολικά. Είναι μια παραλία που θα σας θυμίσει τροπικό μέρος με το φοινικόδασος και το μικρό νησάκι στη μέση του όρμου. Το φοινικόδασος Βάι καταλαμβάνει σήμερα μια έκταση περίπου 250 στρεμμάτων και είναι το μεγαλύτερο φοινικόδασος στην Ευρώπη. Θα ακούσετε διάφορες ιστορίες που προσπαθούν να δικαιολογήσουν την ύπαρξη φοινικόδεντρων στην Κρήτη:


1. Σύμφωνα με την πιο συνηθισμένη ιστορία, Αραβες πειρατές ήρθαν κάποτε εδώ με τα καράβια τους, έφαγαν τους χουρμάδες που είχαν φέρει μαζί τους και πέταξαν τα κουκούτσια στο χώμα. Από τους χουρμάδες αυτούς λέγεται ότι φύτρωσαν περίπου 6000 φοίνικες, από τους οποίους περίπου 4,500 υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

2. Μια διαφορετική ιστορία αναφέρει ότι το δάσος δημιουργήθηκε με παρόμοιο τρόπο όχι από Άραβες πειρατές αλλά από Φοίνικες ναυτικούς που αποίκισαν την περιοχή αυτή στην Κρήτη.

Ξεχάστε τις ιστορίες αυτές γιατί οι επιστήμονες έχουν αποδείξει σήμερα ότι οι φοίνικες στο Βάι είναι ενδημικοί και ανήκουν στο είδος Phoenix Theophrasti.   Φοίνικες υπήρχαν στην Κρήτη από τα αρχαία χρόνια, κάτι που φανερώνουν οι ιστορικές πηγές, όπως τα κείμενα του Πλίνιου. Το όνομα της περιοχής, Βάι προέρχεται από την ελληνική λέξη «βάγια» που είναι το όνομα για τα φοινικόδεντρα. Ανεξάρτητα από την αιτία γέννησης του φοινικοδάσους, το βέβαιο είναι ότι οι φοίνικες βρήκαν στο Βάι ιδανικό σημείο ανάπτυξης, καθώς το κλίμα στην περιοχή είναι θερμό και ξηρό. Το σημείο που βρίσκεται η παραλία και το δάσος στο Βάι παρουσιάζει ενδιαφέρον και από άποψη βιοποικιλότητας, καθώς πολλά αποδημητικά πουλιά σταματούν στην περιοχή στο ταξίδι τους προς και από την Αφρική.

Το δάσος στο Βάι προστατεύεται από τη Δασική Υπηρεσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχετικές συμβάσεις. Είναι χαρακτηρισμένο ως «Αισθητικό Δάσος», ένα από τα 19 στην Ελλάδα, και ως «ειδικά προστατευόμενη περιοχή», σύμφωνα με το πρωτόκολλο 4 της σύμβασης της Βαρκελώνης για τις προστατευόμενες περιοχές της Μεσογείου. Στο Βάι απαγορεύεται το κάμπινγκ και η κατασκήνωση, αλλά και το άναμμα φωτιάς ή όποια άλλη δραστηριότητα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον, τη χλωρίδα και πανίδα της παραλίας.

Η παραλία στο Βάι είναι αμμώδης με χρυσή ψιλή άμμο και βότσαλα στο βόρειο άκρο της. Μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο σας στο παρκινγκ που βρίσκεται πίσω από το δάσος, και το οποίο κοστίζει 2,5 ευρώ (τιμές του 2009).

Η παραλία βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από το παρκινγκ και είναι περιφραγμένη, όπως και το δάσος, σε μια προσπάθεια να προστατευτεί η περιοχή. Είναι πλήρως οργανωμένη και έχει ξαπλώστρες, ψάθινες ομπρέλες, και ξύλινα μονοπατάκια για να περπατά κανείς με άνεση στην παραλία. Η ενοικίαση ομπρέλας και ξαπλώστρας κοστίζει 6 ευρώ, αλλά οι φοίνικες προσφέρουν δωρεάν σκιά σε όποιον προλάβει να απλώσει την πετσέτα του από κάτω.

Φυσικά ένα τόσο δημοφιλές μέρος όπως το Βάι, δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι. Όσοι το επισκεφτείτε τον Ιούλιο και Αύγουστο θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για την κοσμοπλημμύρα που θα συναντήσετε. Αντίθετα, όσοι επισκεφτούν την περιοχή στην αρχή ή στο τέλος της τουριστικής σεζόν θα ευχαριστηθούν και το τοπίο και τη θάλασσα περισσότερο.

Στο πλάι της παραλίας, προς τα σκαλάκια που οδηγούν στο παρατηρητήριο, βρίσκεται ένα εστιατόριο και μια καφετέρια με καρέκλες και τραπεζάκια μέσα ένα όμορφο πλάτωμα ανάμεσα στους φοίνικες. Η καφετέρια είναι η μοναδική που λειτουργεί κοντά στην παραλία και, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά έχει μονοπώλιο, οι τιμές είναι φυσιολογικές για την Κρήτη. Στην παραλία υπάρχουν επίσης τουαλέτες καθώς και εγκαταστάσεις για εξωτερικά ντους, αν θέλει κάποιος να ξεπλύνει το αλάτι από τη θάλασσα. Στο Βάι υπάρχει η δυνατότητα να κάνει κανείς θαλάσσια σπορ, όπως μπανάνα, τζετ σκι, wakeboard και άλλα.

Αν έχετε διάθεση να περπατήσετε λίγο, μπορείτε να ανεβείτε τα σκαλάκια στο πλάι της παραλίας και να πάτε στο παρατηρητήριο, από όπου μπορείτε να έχετε πανοραμική θέα σε ολόκληρη την περιοχή και το όμορφο φοινικόδασος του Βάι. Από το παρατηρητήριο μπορείτε να βγάλετε καταπληκτικές φωτογραφίες, αλλά και να δείτε τη μικρή γειτονική παραλία που βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών πεζοπορίας βόρεια από το Βάι.

Αν αποφασίσετε να περπατήσετε μέσα στο φοινικόδασος θα δείτε - αν είστε τυχεροί - μια μικρή λιμνούλα που σχηματίζεται από τα νερά της βροχής ανάμεσα στους φοίνικες. Το φαινόμενο αυτό είναι πιο συχνό στις αρχές του καλοκαιριού ή το Σεπτέμβρη.


Παλαίκαστρο

Το Παλαίκαστρο βρίσκεται 18 χιλιόμετρα ανατολικά της Σητείας. Διοικητικά, υπάγεται στο Νομό Λασιθίου, και είναι πρωτεύουσα του Δήμου Ιτάνου με πληθυσμό 1.300 κάτοικους. Στην ευρύτερη περιοχή του Παλαικάστρου βρίσκονται αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία. Ιδιαίτερα γνωστό είναι το σπάνιο φοινικόδασος Βάι, που απέχει 7 χιλιόμετρα από τον οικισμό.

Τιμή Εκδρομής

89,00€

* Εκπτώσεις για γκρουπ & παιδιά

Σημεία Διαδρομής


Ενδιαφέρον!

Στην Μονή Τοπλού σώζονται εικόνες από τον 15ο αιώνα, που μαζί με άλλες νεότερες, έχουν μεγάλο εικαστικό ενδιαφέρον γιατί παρουσιάζουν τα στάδια ανάπτυξης και εξέλιξης της σχολής ζωγραφικής της Κωνσταντινούπολης, που επηρέασε και την Κρητική Τέχνη.

Το Βάι μια παραλία που θα σου θυμίσει τροπικό μέρος με το φοινικόδασος και το μικρό νησάκι στη μέση του όρμου. Το φοινικόδασος Βάι καταλαμβάνει σήμερα μια έκταση περίπου 250 στρεμμάτων και είναι το μεγαλύτερο φοινικόδασος στην Ευρώπη.

Περιλαμβάνεται

 • Παραλαβή από Ξενοδοχείο
 • Έμπειροι οδηγοί
 • Καύσιμα & ασφάλεια
 • Κρητικό παραδοσιακό γεύμα
 • Απεριοριστό κρασί

Δεν περιλαμβάνεται

 • Είσοδος σε μουσεία
 • Είσοδος σε ναούς
 • Είσοδος σε σπήλαια

Σημεία Παραλαβής

 • Ιεράπετρα
 • Ίστρον
 • Αγ.Νικόλαος
 • Ελούντα - Πλάκα
 • Σίσσι - Μάλια
 • Σταλίδα
 • Χερσόνησσος
 • Ανισσαράς
 • Γούβες
 • Κοκκίνη Χάνι

Reservations Policy

Cancellations

Cancellation notice at least 24 hours before the start of the tour, return the entire amount.

If there is a cancellation within the 24 hours, the refund will be at our discretion. Refunds will be made ​​within 48 hours.


Αν και τα γεύματα δεν είναι προκαθορισμένα, μπορείτε να δηλώσετε στον οδηγό σας τις προτιμήσεις φαγητού που έχετε. Για παράδειγμα εάν είστε vegeterian ή δεν προτιμάτε γεύματα χωρίς χοιρινό. Οπότε όλοι μπορούν να επιλέξουν τον τύπο φαγητού που επιθυμούν.

Τα γεύματα περιλαμβάνουν

 • 4-5 πρώτα πιάτα
 • Κυρίως πιάτο
 • Σαλάτα
 • Γλυκό
 • Ρακή και απεριοριστό κρασί
 • Παπούτσια περιπάτου ή οποιαδήποτε σας κάνουν να νοιώθετε άνετα
 • Φωτογραφική μηχανή ή κάμερα
 • Καπέλο και γυαλιά ηλίου
 • Μαγιό και πετσέτα θαλάσσης
 • Επιπλέον χρήματα σε περίπτωση που θελήσετε να αγοράστε κάποιο σουβενίρ, τοπικά προϊόντα κτλ
 • Ελληνικά
 • Αγγλικά
 • Γερμανικά
 • Γαλλικά
 • Ρώσικα
Λειτουργούμε από Απρίλιο έως Οκτώβριο
 • Άγνωστη Κρήτη: 09:30 - 17:30
 • Ανατολική Κρήτη: 09:30 - 19:30
 • Μονοπάτι του Δία: 09:00 - 17:30

Ετοιμος για μια νεα περιπετεια ;